OZNANILA – 25. nedelja med letom, 22.9.2019 – SLOMŠKOVA NEDELJA

PDFoznanila

 

SLOMŠKOVA NEDELJA 2019

Leta 1859 se je zgodilo zgodovinsko dejanje s strani tedanjega lavantinskega škofa Antona Martina Slomška. Iz Sv. Andraža v Avstriji je prestavil škofijski sedež v Maribor. Letos mineva 160 let.
»Druga vsebina letošnje ´Slomškove nedelje´ pa je v znamenju 20. obletnice njegove beatifikacije (razglasitve za blaženega). – Pred mariborsko stolnico
je spomenik z napisom: »Anton Martin Slomšek – prvi mariborski škof – narodni buditelj – vzgojitelj – pisec«. Lahko bi še dodali: ustanovitelj slovenske ljudske šole in visokega šolstva v Mariboru, apostol ekumenizma, prenovitelj verskega in duhovnega življenja, soustvarjalec slovenske kulture … in še kaj. To so posamezne poteze ali komponente na liku njegove osebnosti. Rezultanta vseh teh komponent pa je: Slomšek – slovenski dušni pastir. V tem naslovu je zajeto vse njegovo delo, vse razsežnosti njegove osebnosti. Vsi ti naslovi so za imenom. – Ko pa je Petrov naslednik, sedaj že sv. papež Janez Pavel II., pred 20. leti (19. 9. 1999), pred več kot dvestotisoč-glavo množico izrekel besede: »S svojo apostolsko oblastjo dovoljujemo, da se častitljivi Božji služabnik Anton Martin Slomšek odslej imenuje blaženi, …« je dobil nov naslov, naslov pred imenom: BLAŽENI. To je krona vseh naslovov, uresničitev hrepenenj in pričakovanj slovenskih vernikov od njegove smrti (1862) pa do danes.«

zapisal upokojeni mariborski nadškof
dr. Franc Kramberger

bl. Anton Martin Slomšek – prosi za nas!

KATEHETSKA NEDELJA
Nedelja, 4. v mesecu septembru, se pri nas imenuje Katehetska, ker je bila družinska sveta maša ob 10h oblikovana v duhu prošnje k Svetemu Duhu ZA letošnje katehetsko leto; ZA vse katehistinje in kateheta, ZA vse starše, ki so prvi katehisti svojim otrokom in seveda ZA vse katehezirance, to je otroke, ki so se letos vpisali v vseh 9 razredov veroučne šole naše župnije. Vsakega smo veseli. Kateheziranci niso samo otroci, ampak smo vsi v procesu
vse-življenjske kateheze – vse življenje se učimo in na koncu spoznamo, da bolj malo vemo. Današnji čas naravnost kliče, da se moramo o veri stalno in zavestno poučevati.
Dragi starši, spomnite se na obljubo, ki ste jo dali pri krstu otroka in tisti, ki ste poročeni, tudi pri sklepanju zakonske obljube: namreč, da boste otroke vzgojili v krščanskem nauku. Mnogi starši danes na to obljubo pozabljajo; bodisi, da ne vpišejo otrok k verouku, bodisi, da jih s svojim zgledom pri verski vzgoji ne podpirajo. To je, žal, huda rak rana, ki je za našo krščansko prihodnost slaba popotnica. Kaj bomo odgovorili drugovercem,
v kaj ali koga verujemo, če ga ne poznamo? Zato molímo, radi preberímo dobro knjigo in prisluhnimo predavanjem, ki so pripravljena za nas. Naj bo prošnja za Božji blagoslov, vsem nam v pomoč.

ČIŠČENJE CERKVE
28. 9.: Ragovo in Krka.

SKUPINE V ŽUPNIJI
• FRANČIŠKANSKI ŽUPNIJSKI PEVSKI ZBOR SV. LENART: Pevski zbor je pričel z rednimi vajami ob sredah zvečer ob 19.30 pod vodstvom Matevža Novaka. Lepo povabljeni novi pevci – vsi, ki čutite veselje do zborovskega cerkvenega petja. Saj poznamo tisti pregovor: Kdor poje, dvakrat moli.

• KATEHUMENAT: Vsako leto pričenjamo na začetku meseca oktobra z novo skupino katehumenov – vseh tistih, ki niso krščeni ali pa jim manjka kakšen zakrament, recimo: obhajilo ali birma. Prvo srečanje kandidatov bo v nedeljo, 6. oktobra ob 20. uri. Vnaprejšnja prijava ni potrebna.

• ZAKONSKE SKUPINE V ŽUPNIJI: V naši župniji deluje 5 zakonskih skupin. Vabimo zakonce, da se oglasijo in izrazijo svojo željo po vključenosti v skupino, ki je primerno za njih. Če bo dovolj parov, bomo ustanovili še eno skupino.

• SKUPINA ZA MOŠKE: Tudi ta skupina, ki ima nad 10 zvestih članov, že 3. leto deluje v naši župniji. V torek, 24. 9. ob 20h nadaljuje z srečanji.

• SKUPINA ZA RAZPOROČENE ALI LOČENE V CERKVI: V letošnjem letu ni predvidenih srečanj zaradi premalo zanimanja.

ROMANJI:
o TRADICIONALNO MESTNO ROMANJE NA BREZJE: v nedeljo, 13. 10. Odhod ob 13h iz Kandije za ceno prevoza 10€ – prijavite se v župnijski pisarni.

o SLOVENSKO – HRVAŠKO SREČANJE VERNIH KATOLIČANOV bo v soboto,
19. oktobra, v rojstnem kraju bl. Alojzija Stepinca: v Krašiću na Hrvaškem. Cena prevoza je 10€; prijave že sprejemamo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.